festspill

Artikkelstart

Festspill er en serie av konserter, opera-, ballett- og teaterforestillinger som holdes på et bestemt sted og til en bestemt tid hvert år, gjerne i form av en kulturfestival. Fra slutten av 1900-tallet har antall kulturfestivaler i verden økt vesentlig, mens festspillbegrepet brukes helst om større arrangementer med en kjerne av klassisk kultur.

Faktaboks

Etymologi
av tysk Festspiele

De eldste kulturfestivalene vi vet noe særlig om er de greske dionysier og panathener fra 500-tallet fvt. og fremover. Ut av disse vokste teatret som kunstform gjennom den greske tragedien. Dette var en av inspirasjonskildene for Richard Wagner da han etablerte Festspillene i Bayreuth (Bayreuther Festspiele) i 1876. Her fremføres Wagners musikkdramatikk i et eget teater som betegnes Festspielhaus.

Blant andre kjente festspill kan nevnes Festspillene i Salzburg (Salzburger Festspiele) fra 1920, Lucerne Festival fra 1939 og Edinburgh International Festival fra 1947.

I Norge arrangeres blant annet Festspillene i Bergen fra 1953, Festspillene i Nord-Norge (i Harstad) fra 1965 og Festspillene i Elverum fra 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg