Ferskvarehandlere i arbeid
Av .
Kreps i ferskvaredisk
Av .

Ferskvarehandler er en faglært yrkesutøver som behandler og selger råvarer og ferdigvarer av både sjømat, kjøtt og ost.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere kalt butikkslakter

Arbeidssted

Ferskvarehandleren kan jobbe i ferskvaredisker, spesialbutikker, markedshaller og hos matleverandører.

Det er flere stillingstitler som er aktuelle innenfor ferskvaresalg: Ferskvaresjef, assisterende ferskvaresjef og kategoriansvarlig for kjøtt, fisk, ost, delikatesse, frukt/grønt og bakeri.

Arbeidsoppgaver

Ferskvarehandlere tilbereder mat til ferskvaredisken, ekspederer kunder og gir råd om behandling og tilberedning av råvarer. Ferskvarehandleren har også andre arbeidsoppgaver som:

  • Varebestilling og mottak
  • Skjæring og tilberedning
  • Presentasjon og eksponering
  • Prising og merking
  • Renhold og hygiene

Utdanning

Opplæringen skjer ved to år på videregående skole og to år som lærling i en bedrift.

Læretiden avsluttes med en fagprøve.

Med fem års relevant erfaring som ufaglært ferskvaremedarbeider, er det er også mulig å ta fagbrev som praksiskandidat. Først avlegges en teoretisk prøve, deretter fagprøven.

Videreutdanning

Flere av butikkkjedene tilbyr etterutdanning for ferskvaremedarbeidere. Yrkesfaglærerutdanning er også et alternativ.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg