Ferdaskrin.
Ferdaskrin fra Gudbrandsdalen med årstallet 1753.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Bomme.
Sjø-matbomme fra Rissa i Trøndelag.
Bomme.

Ferdaskrin er et forholdsvis lavt, firkantet skrin av tre, som tidligere ble brukt til å oppbevare mat og småsaker i når man var på reise. Det hadde gjerne en leddik til de mest verdifulle tingene. Noen ferdaskrin hadde skrå vegger for at de skulle passe bedre inn i fatingen på hestekjøretøyet.

Når det er bevart hundrevis av ferdaskrin i norske museer, har det også sammenheng med at denne type skrin ofte var rikt dekorert med treskurd og rosemaling. Dessuten hadde smeden i mange tilfeller laget solide og kunstferdige beslag og lås med nøkkel.

Reisebomme

En annen type ferdaskrin kan like gjerne betegnes som en «bomme». De har en oval form med et hvelvet lokk med et håndtak på toppen. Sideveggen består av en bred spon som er sydd sammen med tæger i endene. Også denne typen hadde gjerne solide beslag og lås. Bommene var lettere å håndtere, og kunne brukes som en moderne bag. Det blir fortalt at fiskere som seilte fra Fosen til Lofoten, brukte slike bommer til maten som skulle fortæres underveis.

I deler av Trøndelag blir typen kalt jamtskrin eller jamtbomme, noe som indikerer at jemter som deltok på markeder på andre siden av Kjølen, brakte med seg slike bommer.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg