femtokjemi

Ahmed H. Zewail var en egyptisk-amerikansk kjemiker og fysiker som mottok Nobelprisen i kjemi i 1999.

Av /AP.

Artikkelstart

Femtokjemi er en gren av kjemien hvor man utfører målinger innenfor et svært kort tidsintervall, femtosekund, 10–15 sekund.

Når man foretar målinger ved så korte tidsintervaller, kan man finne ut hvorfor enkelte reaksjoner finner sted, men ikke andre. Man kan også forklare sammenhengen mellom reaksjonens hastighet og temperatur, man kan studere reaksjonsforløp i gasser, dissosiasjon i væsker, reaksjoner mellom stoffer i løsninger, reaksjoner i biologiske systemer med mer.

1999 fikk Ahmed H. Zewail Nobelprisen i kjemi for å ha vist at man med rask laserteknikk kan se hvordan atomene i et molekyl beveger seg i en kjemisk reaksjon. Zewail anvendte en teknikk som kan beskrives som verdens raskeste kamera. Den går ut på å bruke så korte laserglimt at man snakker om den tidsskalaen der reaksjonene skjer, det vil si femtosekunder. Hans metode vil derfor være viktig innenfor femtokjemien. Ved hjelp av denne teknikken var han den første til å bestemme hvor lang tid det tar for å bryte eller danne kjemiske bindinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg