feltlinse

Feltlinse. Den øvre figuren viser et kikkertrør med objektiv og okularlupe. I objektivets brennplan ff dannes et omvendt bilde R av en fjern gjenstand (se artikkelen bilde). Dette bildet betraktes gjennom okularlupen. Fordi det bare er den sentrale delen av strålebunten fra objektivet som treffer okularlupen og øyets pupill, oppfanger øyet bare den delen av R som befinner seg innenfor synsvinkelen α.I den nedre figuren er det i planet for R plassert en feltlinse som sammen med okularlupen samler lysstrømmen i øyepupillen. Øyet oppfanger nå hele bildet R under synsvinkelen β. (Se kikkert.)

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Feltlinse er en vanlig komponent i kikkerter, mikroskoper, periskoper og tilsvarende optiske systemer, plassert mellom objektivlinsen og okularlupen.

Feltlinsen er plassert i (eller i nærheten av) planet for mellombildet, som er det bildet objektivlinsen danner av objektet. Sammen med okularlupen sørger feltlinsen for at hele lysstrømmen fra objektivet blir konsentrert på det stedet hvor øyets pupill skal befinne seg når instrumentet brukes. Uten feltlinsen ville bare strålebuntene fra de sentrale delene av mellombildet komme frem til øyet.

Blant annet i mikroskop og kikkert er det vanlig at feltlinsen og okularlupen blir fast montert i hver sin ende av et kort rør, kalt tubus, som kan forskyves i forhold til objektivet. Denne linsekombinasjonen, som utgjør instrumentets okular, har også den fordelen at den lett kan gjøres akromatisk.

I lysbildefremvisere og mikroskopbelysning har kondensorlinsen en tilsvarende funksjon, idet den konsentrerer lysstrømmen fra lyskilden i objektivet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg