feilkorrigerende kode

Feilkorrigerende kode, kode i digital transmisjon. En overføringskanal for informasjon på digital form vil alltid ha en sannsynlighet for at en bit overføres feil. Dette gjelder spesielt for radiokanaler. Økning av sendeeffekten eller reduksjon av støyen i mottakeren kan redusere sannsynligheten for overføringsfeil, men vanligvis benytter man feilkorrigerende koder. Utvikling av mikroelektronikk har gjort det mulig å utnytte slik koding i f.eks. mobiltelefoner og TV-mottakere.

Ved kanalkoding adderes ekstra bit til en datastrøm som skal overføres for å kunne detektere, eventuelt korrigere, feil som oppstår pga. støy o.l. under overføringen. Kanalkoding vil dermed øke datahastigheten over radiokanalen; kravet til sendeeffekt kan likevel gå ned. En blokkode dannes ved at man henter et antall bit fra kilden.

Sammensatte koder. Bruk av flere kodinger i serie er ofte gunstig. Det er spesielt aktuelt å bruke Reed-Solomon-koden som ytre kode, en ikke-binær kode som opererer på tegn i stedet for enkeltbit, og en blokkode eller en såkalt foldingskode som indre kode. Den europeiske standarden for satellittoverføring av digitale TV-signaler, DVB-systemet, benytter en RS (204,188) som ytre kode og en foldningskode som indre kode.

Såkalte turbokoder ble presentert i 1993 av Claude Berrou og Alain Glavieux. Den hadde så imponerende ytelse at den ble møtt med stor skepsis. Etter presentasjonen startet en intens forskningsaktivitet. Ikke bare ble ytelsen for den opprinnelige varianten bekreftet, det ble også utviklet nye former for metoden, og man begynte å forstå hvilke parametre som bidrog til den gode ytelsen. Nå er turbokoding en veletablert teknikk.

LDPC (av eng. Low Density Parity Check) er en kodemetode som ble presentert av Gallagher i 1962, men informasjonsbehandlingen var så komplisert at den ble «glemt». I 2003 ble den valgt som kodemetode for det nye systemet for kringkasting av digital TV via satellitt, DVB-S2-systemet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg