Feilkorrigerende kode er en kode brukt i digital transmisjon eller ved lagring av data.

Bakgrunn

Informasjon lagret på digital form vil alltid ha en sannsynlighet for at en bit overføres eller blir endret til feil. I praksis så betyr dette at en bit lagret som en «0» blir oppfattet som en «1» eller omvendt. Årsaken til slike feil er statistiske feil i det tekniske utstyret. Spesielt trådløse signaler har en tendens til å bli feilaktige ved overføring.

For å kunne rette opp slike feil benyttes feilkorrigerende koder.

Ulike typer koding

Kanalkoding

Ved kanalkoding legges det til en ekstra bit til en datastrøm som skal overføres for å kunne detektere og korrigere feil som oppstår på grunn av for eksempel støy under overføringen.

Sammensatte koder

Bruk av flere kodinger i serie er ofte gunstig. Det er spesielt aktuelt å bruke Reed-Solomon-koden som ytre kode, en ikke-binær kode som opererer på tegn i stedet for enkeltbit, og en blokkode eller en såkalt foldingskode som indre kode. Den europeiske standarden for satellittoverføring av digitale TV-signaler, DVB-systemet, benytter en RS (204,188) som ytre kode og en foldningskode som indre kode.

Turbokoder

Såkalte turbokoder ble presentert i 1993 av Claude Berrou og Alain Glavieux. Den hadde så imponerende ytelse at den ble møtt med stor skepsis. Etter presentasjonen startet en intens forskningsaktivitet. Ikke bare ble ytelsen for den opprinnelige varianten bekreftet, det ble også utviklet nye former for metoden, og man begynte å forstå hvilke parametre som bidrog til den gode ytelsen. Nå er turbokoding en veletablert teknikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg