feil (matematikk)

Artikkelstart

Feil, avvik mellom en nøyaktig verdi og en tilnærmet verdi. Når et tall skal bestemmes gjennom målinger, er det ikke mulig å oppnå full nøyaktighet, da måleinstrumentene aldri kan bli fullkomne og våre sanser har sin begrensning. Også ved rent matematiske beregninger må man ofte nøye seg med en tilnærmet bestemmelse, for eksempel når man vil angi et irrasjonalt talls verdi ved hjelp av et desimaltall.

Ved den absolutte feil mener man differansen mellom det nøyaktige tallet og den tilnærmede verdien, og ved den relative feil forholdet mellom denne differensen og det nøyaktige tallet.

Som regel kjenner man ikke feilens nøyaktige størrelse; men man kan ofte angi et maksimum som feilen ikke overskrider, den såkalte feilgrense. Vet man for eksempel at et tall ligger mellom 24,49 og 24,50, er feilen sikkert mindre enn 0,01, som da er feilgrensen.

To tilnærmede tall regnes for like godt bestemt når den relative feil er den samme for begge, for eksempel er tallene 24,49 for \(\sqrt{600}\) og 0,2449 for \(\sqrt{0,06}\) like godt bestemt, fordi den relative feil er den samme. I læren om tilnærmet regning løses det problem å bestemme feilgrensene ved et regneresultat, når man kjenner feilgrensene for de tilnærmede tall som inngår i regningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg