Feedback, tilbakekobling, tilbakemelding av informasjon om et hendelsesforløp til den eller det som igangsatte hendelsen. Uttrykket stammer fra kybernetikken, læren om kontroll og kommunikasjon hos dyr og maskiner.

Man taler om positiv feedback i de tilfeller da det tilbakeførte signal øker virkningen av den opprinnelige impuls, og negativ feedback i de tilfeller da det tilbakeførte signal demper virkningen av den opprinnelige impuls.

Positiv feedback gir ofte ustabile systemer, for eksempel kan et mikrofon-høyttalersystem «hyle» hvis mikrofonen plasseres for nær høyttaleren.

Feedback kan også brukes til å betegne er en prosess som oppstår når mennesker samhandler. Feedback er tilbakeføringer fra fenomenet selv som påvirker hvordan mennesker samhandler i neste omgang.

For eksempel kan informasjon om prisstigning i boligmarkedet påvirke folk til å kjøpe bolig, og dermed drive prisene opp enda mer.

Det skilles mellom ytre og indre feedback. Ytre feedback gjelder systemets reaksjon på påvirkninger fra omgivelsene, mens indre feedback er tilbakeføringer i det indre miljøet.

Uttrykket feedback brukes på mange andre felter, innen film, musikk, nevrofysiologi, automatisering med mer.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.