Febronianismen var en form av episkopalsystemet. Navnet er etter pseudonymet Justinus Febronius, det vil si Johannes Nikolaus von Hontheim, som var hjelpebiskop av Trier. Han utgav i 1763 et stort verk om pavemakten der han omplantet gallikanismen på tysk grunn. Han hevdet at kirken var bygd på bispeembetet, ikke på pavemakten, og at alle biskoper var likeberettiget, mens paven var den første blant likemenn (primus inter pares). Dette tilsa at et kirkemøte stod over paven.

Faktaboks

Uttale
febronianˈismen

Hontheim ønsket en tysk katolsk nasjonalkirke i relativ uavhengighet av Roma. Boken ble året etter satt på indeks, det vil si forbudt av den romersk-katolske kirke, og teorien ble fordømt av Roma. Hontheim ble selv tvunget til å tilbakekalle verket i 1778, men blant tyske og østerrikske biskoper levde febronianismen ennå en tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg