Favisme er en sykdom som skyldes en genfeil og som kan gi hemolytisk anemi hvis vedkommende spiser mye bondebønner (Vicia faba), også kalt favabønner eller hestebønner. Favabønner inngår noen steder i matretten falafel i stedet for kikerter, spesielt utbredt i Middelhavsområdet.
Man antar at årsaken til favisme er at favabønner inneholder glykosidalkaloidet vicin som når det blir omsatt i tarmen og sukkermolekylet er fjernet og erstattet med et hydrogen danner et radikal kalt divicin (2,6-diamino-4,5.dihydroksypyrimidin), som er aglykonet til vicin. Divicin som blir tatt opp fra tynntarmen reagerer med oksygen og gir reaktive oksygenforbindelser (superoksidantionradikal og hydrogenperoksid). Glukose-6-fosfat dehydrogenase, det første enzymet i oksidativ pentosevei produserer reduksjonskraften NADPH som er viktig i avgiftning av reaktive oksygenforbindelser. Hvis man via en genfeil mangler dette enzymet blir det ikke nok NADPH brukt i beskyttelse ikke mot de oksidative skadene, og det oppstår aggegater med disulfider, Heinz-legemer, i blodet
Arven er kjønnsbundet til X-kromosomet, rammer spesielt menn i Middelhavsområdet, samt kvinner med mutasjon i begge X-kromosomene. Mennesker som har en genfeil som gir mangel på glukose-6-fosfat dehydrogenase er også mindre utsatt for malariaparasitten Plasmodium facliparum), men tåler også dårlig sulfapreparater og antimalariamiddelet primakin som har vikningsmekanisme via reaktive oksygenforbindelser. Vicin finnes også i en art flatbelg, Lathyrus sativus, som i tillegg gir lathyrisme.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.