fastkjevede fisker

Artikkelstart

Fastkjevede fisker er en fiskeorden som er kjennetegnet ved at overkjevebenet i alminnelighet er ubevegelig fordi det er sammenvokst med mellomkjevebenet. Munnen er liten og gjellespaltene er små. Bukfinnene mangler eller er én enkelt pigg. Skjelettet er bare svakt forbenet og har få ryggvirvler.

Faktaboks

Også kjent som
Tetraodontiformes

Ordenen består av svært forskjelligartede og eiendommelig utseende fisk. De fleste er å finne i tropiske eller tempererte hav. Den omfatter i over 1000 arter fordelt på ti ulike familier. Kun månefisken er fra tid til annen å finne i norske farvann.

Koffertfiskene er en familie der artene er forsynt med et panser av sekskantede benplater. Disse er vanlige å se i filmer fra tropiske korallrev. Kulefisker tilhører en familie der skjellene er omdannet til kortere eller lengre torner. De har evnen til å puste seg opp til en kule ved å snappe luft eller svelge vann i mengder. De kan drive omkring på denne måten fordi de flyter i overflaten med buken opp, beskyttet mot fiender av pigger som stritter til alle kanter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg