fastkjevede fisker

Fastkjevede fisker, benfiskorden som er kjennetegnet ved at overkjevebenet i alminnelighet er ubevegelig sammenvokst med mellomkjevebenet. Munnen er liten og gjellespaltene er små. Bukfinnene mangler eller er én enkelt pigg. Skjelettet er bare svakt forbenet og har få ryggvirvler.

Faktaboks

Også kjent som
Tetraodontiformes

Ordenen består av meget forskjelligartede, eiendommelig utseende fisk, mest fra tropiske eller tempererte hav. Den omfatter i alt 339 arter fordelt på 9 familier.

Koffertfiskene (Ostraciontidae) er forsynt med et panser av sekskantede benplater, og familiene piggsvinfisker (Diodontidae).

Kulefisker (Tetraodontidae) med skjell som er omdannet til kortere eller lengre torner. Disse siste har evnen til å puste seg opp til en kule ved å snappe luft eller svelge vann i mengder. De kan drive omkring på denne måten fordi de flyter i overflaten med buken opp, beskyttet mot fiender av pigger som stritter til alle kanter.

Månefisken, Mola mola,som er vidt utbredt i alle varme og tempererte hav, tilhører en egen familie, månefisker (Molidae).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg