Fastkjevede fisker, benfiskorden som er kjennetegnet ved at overkjevebenet i alminnelighet er ubevegelig sammenvokst med mellomkjevebenet. Munnen er liten og gjellespaltene er små. Bukfinnene mangler eller er én enkelt pigg. Skjelettet er bare svakt forbenet og har få ryggvirvler.

Ordenen består av meget forskjelligartede, eiendommelig utseende fisk, mest fra tropiske eller tempererte hav. Den omfatter i alt 339 arter fordelt på 9 familier.

Koffertfiskene (Ostraciontidae) er forsynt med et panser av sekskantede benplater, og familiene piggsvinfisker (Diodontidae). 

Kulefisker (Tetraodontidae) med skjell som er omdannet til kortere eller lengre torner. Disse siste har evnen til å puste seg opp til en kule ved å snappe luft eller svelge vann i mengder. De kan drive omkring på denne måten fordi de flyter i overflaten med buken opp, beskyttet mot fiender av pigger som stritter til alle kanter.

Månefisken, Mola mola,som er vidt utbredt i alle varme og tempererte hav, tilhører en egen familie, månefisker (Molidae).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.