Størrelsen til hastighet, strekning delt på tid i et uendelig kort tidsintervall. Hvis et legeme forflytter seg strekningen s i løpet av tiden t, er gjennomsnittsfarten, v, strekningen dividert med tiden: v = s/t. SI-enheten for fart er meter per sekund (m/s). Fart måles også ofte i kilometer per time (km/h), til sjøs også i knop, som er én nautisk mil (1852 m) per time. Sammenhengen mellom disse størrelsene er 1 m/s = 1,94 knop = 3,6 km/h.

All bevegelse er relativ, derfor også fart, slik at all fart er fart i forhold til noe, i dagliglivet som regel i forhold til jordoverflaten. Et unntak er lysets fart i vakuum (ca. 300 000 km/s), som er like stor for alle observatører, samme hvordan de beveger seg i forhold til hverandre.

Farten til et fly i forhold til luften omkring, kan bestemmes ved hjelp av pitotrør. Dette måler luftens trykk, og jo raskere luften beveger seg i forhold til flyet, desto mindre trykk måles. Dopplereffekten, det fenomen at reflekterte radiobølger fra et legeme forandrer frekvens avhengig av om legemet nærmer seg eller fjerner seg, kan også brukes til å bestemme fart. Dette prinsippet benyttes i radarkontroller av motorkjøretøyer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.