Farnesiske kunstverker kalles de antikke skulpturverker som har tilhørt familien Farnese og vært oppstilt i Palazzo Farnese, men som i 1766 ved arv gikk over til det napolitanske kongehus og ble overflyttet til Museo Borbonico (nå Museo archeologico nazionale) i Napoli. Det er ca. 150 av dem, blant annet verdensberømte verker.

Faktaboks

Uttale
farnˈesiske kunstverker

Blant disse finnes:

  1. Den farnesiske tyr, funnet 1546 i Caracallas termer. Gruppen forestiller Amfion og Zethos som binder Dirke, se Apollonius fra Tralles.
  2. Den farnesiske Herkules, funnet ca. 1540 samme sted, en kolossal marmorstatue som forestiller den muskuløse halvgud, trett og drømmende, lent til sin kølle. Den er ifølge innskrift utført av Glykon fra Athen (1. århundre fvt.), muligens som fri italisk kopi etter et tapt bronsearbeid av Lysippos.
  3. Den farnesiske Flora, en Afrodite, også funnet i Caracallas termer 1540, sannsynligvis kopi etter et tapt gresk verk. Den ble restaurert flere ganger, først av Guglielmo Della Porta på 1500-tallet, på ny i 1796.

Andre farnesiske kunstverker er Den farnesiske gladiator, Hera Farnese, et marmorhode som visstnok er kopi etter et athensk kunstverk fra Feidias' tid, marmorkopi av Kritios' og Nesiotes' bronsegruppe i Athen av tyrannmorderne Harmodios og Aristogeiton, videre en Dionysos-torso, en Athene, en sittende Apollon, lyrespillende Apollon, Homer, Eros Diadumenos (siden 1864 i British Museum) og flere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg