Farmakognosi er læren om naturstoffer og naturprodukter som brukes som legemidler eller som brukes ved framstilling av legemidler. Farmakognosi er et farmasøytisk fag.

Faktaboks

Uttale
farmakognosˈi
Etymologi
av gresk farmakon, ‘legemiddel’, og gnosis, ‘kunnskap’

Læren omfatter i dag naturstoffkjemi, kvalitetskontroll av droger og plantebaserte tilberedninger, samt fytoterapi, og inkluderer også elementer av fagene botanikk, kjemi og farmakologi. I noen land brukes betegnelsen «farmasøytisk biologi».

Historikk

Farmakognosi ble første gang introdusert av den østerrikske legen Johann Adam Schmidt i «Lehrbuch der Materia Medica» (1811). Den gang handlet faget om drogenes og medisinplantenes karakteristiske kjennetegn og hvordan de kunne brukes som legemidler. Fram til dette tidspunktet og videre utover 1800-tallet var bruk av medisinplanter den vanligste formen for legemidler.

Fra siste del av 1800-tallet og utover 1900-tallet ble bruken av medisinplanter som legemidler erstattet ved hjelp av kunnskap om isolering av legemiddelsubstanser fra naturen og etter hvert utviklingen av syntetiske legemidler. I dag er likevel ca halvparten av legemiddelsubstansene enten naturstoffer (isolert fra en levende organisme), derivater av naturstoffer eller har en kjemisk struktur som etterligner et naturstoff.

Eksempler på legemidler med opphav fra naturen

NATURSTOFFER

NATURSTOFFDERIVATER

  • Rivastigmin (acetylkolinesterasehemmer, derivat av fysostigmin fra kalabarbønne)
  • Acetylsalicylsyre (smertestillende, derivat av salicylsyre fra pilebark)
  • Etoposid (cytostatika, derivat av podofyllotoksin)

SYNTETISKE LEGEMIDLER MED STRUKTUR SOM ER INSPIRERT AV ET NATURSTOFF

  • Meflokin (antimalariamiddel, inspirert av kinin fra kinabark)
  • Atorvastatin (kolesterolsenkende, inspirert av mevastatin fra Penicillium sp.)
  • Warfarin (antitrombotisk middel, inspirert av kumarinet dikumarol)

Plantebaserte legemidler og legemidler hvor droger eller planteekstrakter inngår som virkestoffer er andre eksempler på legemidler hvor naturen er opphavet. Eksempler er solhattekstrakt, gingkoekstrakt og prikkperikumekstrakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg