fargekraft (fysikk)

Artikkelstart

Fargekraft er krafta som virker mellom kvarker, som binder kvarkene sammen til for eksempel protoner og nøytroner. Fargekraft kalles også sterk kraft, eller sterk vekselvirkning. Farge betegner her ei form for ladning som kvarkene bærer (-og har ingenting med vanlig optisk farge å gjøre) se fargeladning.

Fargekrafta er,- et stykke på veg, -analog med elektriske kraft mellom to elektriske ladninger. Men mens elektromagnetiske krefter blir sterkere når energien øker, er det omvendt med fargekrafta. I elementærpartikkelfysikk beskrives fargekrafta ved kvantekromodynamikk, der fargekreftene kan ,- ved energier større enn ca. 1 GeV,- beskrives som utveksling av gluoner. Men fordi gluonene sjøl har fargeladning kan de vekselvirke med seg sjøl. Denne egenskapen fører til fenomenet innestengning. Dette vil si at når energien minker,- som svarer til at avstanden øker, blir fargekreftene så sterke at kvarkene og gluonene ikke slipper ut av hadronet (for eksempel et proton).

Kjernekreftene, det vil si kreftene mellom protoner og nøytroner i ei atomkjerne, kan avledes fra fargekreftene. Når to protoner kommer tilstrekklig nær hverandre kan krafta mellom en kvark i det ene protonet tiltrekkes av en kvark i det andre protonet og dermed skape ei tiltrekning mellom de to protonene. Denne sterke krafta (fargekrafta) dominerer fullstendig over den elektriske frastøtinga mellom de to protonene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg