Fangstregulering er en betegnelse på en rekke ulike ordninger for å begrense fangst i fiskeriene. I Norge i dag er bruken av fangstreguleringer hjemlet i Havressurslova av 2008 og er i hovedsak begrunnet ut i fra hensynet til en forsvarlig og bærekraftig utnytting av de marine ressursene.

Ulike metoder for fangstregulering

Fangstregulering kan skje på mange ulike måter, som gjennom gjennom midlertidige forbud mot fiske (fiskestopp) eller gjennom kvoteregulering der fiskefartøy som deltar i et fiske er tildelt en mengde fisk (kvote) av ulike fiskeslag. Fartøyene må da holde seg innenfor den tildelte fangstmengden. Det kan også innføres påbud om innskrenkninger i fiske når hensynet til avtaket krever det, eller for å oppnå en hensiktsmessig utnyttelse av ressursene.

Havressursloven

Havressursloven gir regjeringen vide fullmakter til å innføre fangstreguleringer når hensynet til de marine ressursene tilsier det. Fisket på de viktigste fiskebestandene i Norge er i dag fangstregulert. Det fastsettes årlig detaljerte forskrifter for fisket på de enkelte fiskebestandene, der både totalkvote for uttak fra bestanden og hvordan totalkvoten er fordelt på ulike fartøy, er fastsatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg