fangstregulering (fiskeri)

Artikkelstart

Fangstregulering er midlertidig forbud mot fiske (fiskestopp) eller påbud om innskrenkninger i fiske når hensynet til avtaket krever det, eller for å oppnå en hensiktsmessig utnyttelse av fangsten. Etter den nå opphevede råfiskloven av 1951 (§ 5) hadde et fiske- eller sildesalgslag som var godkjent av Fiskeridepartementet, myndighet til slik fangstregulering.

Fangstregulering er særlig tatt i bruk i de fiskeriene som leverer råstoff til mel og olje, der tilførslene til industrien til tider kan bli større enn den kan motta. Man har også eksempler på at fangstregulering er innført på grunn av markedsforholdene.

Etter lov om saltvannsfiske av 1983 kan Fiskeridepartementet gjennomføre fangstregulering for å få forvaltet de levende resursene i havet på en hensiktsmessig måte, når internasjonale avtaler gjør det nødvendig, eller en rasjonell eller hensiktsmessig utøvelse eller gjennomføring av fiske og fangst tilsier det. Slike reguleringer er etter hvert etablert for de fleste viktige fiskerier. Årlig fastsettes det detaljerte forskrifter for den enkelte bestand om totalkvoter, hvordan disse skal fordeles, åpningstidspunkt for fiske og andre regler for gjennomføringen av fisket. Salgslagene kan også innføre fangstdirigering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg