Familielikhet er i språkfilosofien forholdet mellom ulike ting som dekkes av samme begrep eller ord. Uttrykket er innført av Ludwig Wittgenstein.

Øks, kniv, tang og så videre kalles alle «verktøy» uten at man kan påvise en felles og spesifikk egenskap som gjør dem til verktøy. Det samme gjelder for viktige filosofiske og vitenskapelige begreper som for eksempel «tall» (like tall, primtall, brøker, kvadratrøtter, negative tall og så videre), «årsak» og «språk». Forskjellige typer av tall, årsaker og så videre forholder seg snarere til hverandre som medlemmene av en familie, hvor a kan ligne på og ha viktige egenskaper til felles med b, og b med c og så videre uten at derfor a ligner på, eller har særlig viktige egenskaper til felles med, c.

Begrepet familielikhet får derfor, ifølge Wittgenstein, den viktige funksjon i filosofien å motvirke filosofenes uheldige trang til å generalisere og lete etter felles «vesen» eller «natur», hvor man heller burde feste seg ved konkrete ulikheter slik disse manifesterer seg i levende, konkret språkbruk. Se også språkspill.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.