falsk forklaring

Artikkelstart

Falsk forklaring, lovbrudd regulert i straffeloven av 2005 §§ 221-225. Den som avgir falsk forklaring for offentlige myndigheter, kan straffes med fengsel inntil to år. Det gjelder i ethvert tilfelle der forklaringen avgis til retten eller der man har forklaringsplikt til offentlig myndighet, men i andre tilfelle som for eksempel til politiet eller forvaltningsmyndigheten er det et tilleggsvilkår at den falske forklaringen er bestemt til å avgi bevis.

Den som er mistenkt for en straffbar handling, straffes ikke for falsk forklaring, heller ikke den som ved å forklare sannheten ville ha utsatt seg eller noen av sine nærmeste for straff eller vesentlig velferdstap. Dette følger av det menneskerettslige vernet mot selvinkriminering.

Den som uriktig overfor myndighetene anklager en annen for en straffbar handling eller fabrikkerer bevis i dette øyemed, straffes med fengsel i inntil ti år. Dette gjelder selv om man selv eller ens nærstående skulle være under mistanke.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Harald. Takk for påpekning. Fagansvarlig har nå oppdatert artikkelen. Det gjøres i disse dager en stort arbeid for å komme på høyde med den nye straffeloven. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg