fallskjermsport

Fallskjermsport. Formasjonshopping. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fallskjermsport av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Fallskjermsport er en luftsport som omfatter fallskjermhopping fra fly og andre luftfartøyer med hovedgrenene Presisjonshopping, Stilhopping og Formasjonshopping.

Deltakelse i fallskjermsport krever en grundig utdannelse i form av kurs drevet etter strenge sikkerhetsbestemmelser, derunder opplæring i pakking av skjermer. Hopperne er alltid utstyrt med to fallskjermer som fungerer uavhengig av hverandre, en hovedskjerm og en reserveskjerm. I dag benyttes vingfallskjerm både til hoved- og reserveskjerm.

Konkurransegrener

  • Basehopping (etter eng. Buildings, Antennas, Spans, Earth) er lave utsprang fra bygninger, antenner, broer, fjelltopper o. l.
  • I Presisjonshopping skal man lande på, eller nærmest mulig, en plastskive med diameter 3 cm. De fleste treffer så å si midt i blinken, og for å skille deltakerne benyttes derfor elektronisk måling. I presisjonshopping for lag forlater fem hoppere flyet under samme overflyging og lander enkeltvis, de fire beste teller.
  • I Stilhopping skal man i fritt fall utføre et program med svinger og saltoer. Dommere på bakken bedømmer utførelsen ved hjelp av video. Hoppene foretas fra en høyde på 2000 m med et fritt fall på 25–30 s. Fristil er en form for stilhopping hvor hopperne utfører selvvalgte programmer bestående av ulike manøvrer og posisjoner i ca. 60 s fritt fall fra en høyde på ca. 4000 m. Fristil kan karakteriseres som en form for luftballett, og bedømmingen skjer ved hjelp av luft-til-luft video ved at en fotograf med hjelmmontert videokamera hopper sammen med utøveren. Dommerne bedømmer det totale kunstneriske inntrykket de får, inklusive kameraføringen, slik at fotograf og stilhopper fungerer som et lag. Skysurfing er fristilshopping med et slags snøbrett påspent føttene.
  • Formasjonshopping er lagkonkurranser under fritt fall med fire- eller åttemannslag. Lagene skal i løpet av en viss tid danne flest mulig formasjoner ved hjelp av hånd- og bengrep mellom hopperne på laget. Det gis poeng for hver riktig formasjon, forutsatt at overgangen mellom formasjonene utføres korrekt. Bedømmingen skjer med luft-til-luft video.
  • I kalottformasjonshopping, CRW, dannes formasjonene med åpne fallskjermer ved at hopperne styrer inntil hverandre og etablerer kontakt ved hjelp av hånd- eller bengrep i skjermene.
  • Paraski er en kombinert idrettsgren som omfatter storslalåm på ski etterfulgt av presisjonshopping.

Historikk

De første amatørkonkurranser i fallskjermhopping foregikk i Sovjetunionen i 1930-årene, og etter den annen verdenskrig ble sporten særlig utviklet i Frankrike og USA. Det første offisielle VM i presisjons- og stilhopping ble arrangert 1951, i formasjonshopping 1975.

Organisering

Fallskjermsport er organisert i Det internasjonale luftsportforbundet, Fédération Aéronautique Internationale (FAI).

Norsk fallskjermsport kom i organiserte former ved opprettelsen av Fallskjermklubben i Norsk Aero Klubb i 1963, og det første NM ble arrangert i 1964. Fallskjermsport er også en egen seksjon i Norges Luftsportsforbund, stiftet 1971, som er medlem av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité.

Riksanlegget for fallskjermhopping i Norge ble åpnet i 1986 på Østre Æra ved Rena i Østerdalen.

Ekstern lenke

Kommentarer (2)

skrev Axel Faye

Første linje: Ta med hopping fra faste gjenstander (BASE-hopping.)<br /><br />Første avsnitt: De tyske fakllskjermsoldatene under WW2 sprang oftest ut i 160 meters høyde og hadde ikke reserveskjerm. Under bl.a. en aksjon i Panama hoppet amerikanske fallskjermsoldater meget lavt uten fallskjerm. Tilsvarende gjelder bl.a. spesialhopping fra bl.a. helikoptre i lav høyde, men med fallskjerm, f.eks. over skog og vann.

skrev Svein Askheim

Basehopping er med i artikkelen men holdes adskilt fra tradisjonell fallskjermsport. Basehopping er i noen grad forbudt og drives tildels utenfor organiserte idrettsforbund.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg