falkonetter

Halsbåndfalkonett i Nord-India
Lisens: CC BY SA 3.0

Falkonetter er fem spurvestore arter i slekten Microhierax i falkefamilien. Alle artene hører naturlig hjemme i Sørøst-Asia.

Faktaboks

Også kjent som

Microhierax

Det er nesten ingen geografisk overlapp mellom artene. Halsbåndfalkonetten Microhierax caerulescens finnes fra foten av Himalaya i India til Indokina. Svartflankefalkonetten Microhierax fringillarius finnes i Malaysia, Sumatra, Java og Borneo. Hvitpannefalkonetten Microhierax latifrons finnes helt nord på Borneo. Filippinerfalkonetten Microhierax erythrogenys finnes på Filippinene, mens sløyfefalkonetten Microhierax melanoleucos finnes i Myanmar, Nord-Vietnam og Sørøst-Kina. De er nært beslektet med pygmefalkene.

Falkonettene fanger flyvende insekterfluesnappervis fra utkikksplasser i trær. Sløyfefalkonetten som er den største av falkonettene tar også små fugler, reptiler og pattedyr. Falkonettene hekker og overnatter i hulrom i trær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg