Fahrenheit, symbol oF (grad fahrenheit), målenhet for å angi temperaturen til et stoff basert på en skala hvor  vannets frysepunkt (ved 1 atm trykk) er satt til 32 °F og kokepunktet til 212 °F.

Sammenhengen mellom grader fahrenheit og grader celsius er gitt av ligningen: 

\(\begin{equation} \frac{T_{F}-32}{180}=\frac{T_{C}}{100}\end{equation}\)

der TF er temperaturen i °F og TC er temperaturen i °C. 

For å angi termodynamisk temperatur (temperatur i forhold til det absolutte nullpunkt) kan fahrenheitskalaen erstattes med rankineskalaen på samme måte som celsiusskalaen kan erstattes av kelvinskalaen. Rankineskalaen er definert slik at en rankine som mål for temperaturdifferanser blir lik en grad fahrenheit:

            1 °R = 1 °F = 5/9 K (kelvin)

Tabellen nedenfor viser noen karakteristiske temperaturer i fahrenheit sammenlignet med andre temperaturskalaer.

Fahrenheit Rankine Celsius
Absolutt nullpunkt -459,67 oF     0 oR -273,15 oC
Vannets frysepunkt    32 oF 491,67 oR       0 oC
Vannets trippelpunkt    32,018 oF 491,688 oR       0,01 oC

Omregning av temperaturer gitt i fahrenheit (TF), rankine (TR) og celsius (TC) er gitt av følgende formler:

Omreging Rankine Celsius
Fra fahrenheit til: TR = TF + 459,67 TC5/× (TF - 32)
Til fahrenheit fra: TF = TR - 459,67 TF = 9/× TC + 32

Skalaen ble foreslått av og har navn etter G. D. Fahrenheit (1686–1736). Den bygger på en skala, brukt av dansken O. Rømer, hvor temperaturen til en blanding av vann, salt og is – den laveste temperaturen han klarte å frembringe i laboratoriet – var satt til 0°, vannets frysepunkt til 7,5°, menneskets kroppstemperatur til 22,5° og vannets kokepunkt til 60°. Fahrenheit fant at denne skalaen ikke var lineær og ønsket en skala med finere inndeling. Ved å sette ammoniakk til fryseblandingen fikk han senket temperaturen noe, og valgte denne temperaturen, –17,7 °C, som nullpunkt. Vannets frysepunkt satte han lik 32 °F, kroppstemperaturen til 96 °F og vannets kokepunkt ved atmosfæretrykk til 212 °F. Senere er skalaen definert ved verdiene for vannets fryse- og kokepunkt.

Fahrenheitskalaen ble tidlig tatt i bruk i Nederland og i engelsktalende land, men skulle etter vedtak i Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) i 1948 utgå til fordel for celsiusskalaen. Både i USA og i Storbritannia er den likevel fremdeles mye brukt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.