Førskolelærer, opprinnelig barnehagelærerinne, senere barnehagelærer, også kalt småbarnspedagog, person som har utdanning og kompetanse til å arbeide med barn under skolepliktig alder (0–6 år) i barnehage og med barn i 1. klasse i den 10-årige grunnskolen. Ifølge lov om barnehager av 1995 kreves førskolelærerutdanning for tilsetting som pedagogisk leder og styrer i barnehagene. Førskolelærer arbeider også i andre stillinger i barnehagene, i skolefritidsordning og i barnevernet. Styrer og pedagogisk leder i barnehagen er pålagt et nært samarbeid med foreldrene i planleggingen av det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Det skal også samarbeides med grunnskolen, barnevernet og pedagogisk-psykologisk tjeneste i kommunene når det gjelder enkeltbarn.

Førskolelærerutdanningen er 3-årig og gis ved statlige og private høyskoler og Universitetet i Stavanger. Førskolelærer med spesialutdanning for arbeid med funksjonshemmede barn er ansatt ved pedagogiske sentre og pedagogisk-psykologisk tjeneste og gir veiledning og oppfølging til barnehager og skoler som har integrert funksjonshemmede barn i gruppene. Med ett års godkjent videreutdanning har førskolelæreren kompetanse til å undervise i 2.–4. klasse i grunnskolen. Det er muligheter for videreutdanning på flere fagområder og masterstudium i barnehagepedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Høgskolen Dronning Mauds Minne i Trondheim.

Barnehagelærerutdanningen ble første gang etablert i Norge ved Barnevernsakademiet i Oslo i 1935 med Norsk Forening til Fremme av Forsorg for Barn som initiativtaker og eier. Før den tid måtte norske kvinner reise til Fröbel-instituttene i Danmark, Sverige og Tyskland for å få utdanning som barnehagelærere. Etter hvert ble det opprettet flere utdanningsinstitusjoner i Norge: Oslo Kommunale Barnevernskole (nedlagt 1970), Barnevernskolen i Bergen, Barnevernsinstituttet Dronning Mauds Minne i Trondheim og Sørlandets Barnehagelærerskole i Kristiansand. Barnevernsakademiet i Oslo ble 1994 innlemmet i Høgskolen i Oslo. Dronning Mauds Minne er fortsatt en privat høyskole for førskolelærerutdanning. Skolene i Bergen og Kristiansand ble i 1970-årene en del av de pedagogiske høyskolene der, samtidig som det ble opprettet førskolelærerutdanning ved andre pedagogiske høyskoler.

I 1994 ble de statlige, pedagogiske høyskolene sammen med andre regionale høyskoler omorganisert til 26 statlige høyskoler.

Førskolelærere var opprinnelig organisert i Norske Barnehagelærerinners Landsforbund (stiftet 1948). Fra 1965 ble førskolelærerne organisert i en egen avdeling i Norsk Lærerlag, fra 2001 i Utdanningsforbundet. Førskolelærere var med og startet Norsk Samband for Småbarnoppfostring, senere kalt Norsk OMEP, nasjonalkomiteen for Organisation Mondiale pour l'Éducation Préscolaire – World Organisation for Early Childhood Education.

Høgskolen i Agder, Kristiansand
Høgskolen i Bergen
Høgskolen i Bodø
Høgskolen i Finnmark, Alta
Høgskolen i Hedmark, Hamar
Høgskolen i Nesna
Høgskolen i Nord-Trøndelag, Levanger
Høgskolen i Oslo
Høgskulen i Sogn og Fjordane, Sogndal
Høgskolen Stord/Haugesund, Stord
Høgskolen i Telemark, Notodden
Høgskolen i Tromsø
Høgskolen i Vestfold, Tønsberg
Høgskulen i Volda
Høgskolen i Østfold, Halden
Sámi allaskuvla/Samisk høgskole, Guovdageaidnu
Universitetet i Stavanger
Dronning Mauds Minne, Trondheim
Norsk lærerakademi, Bergen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.