fønikisk arkitektur

Eksempel på fønikisk kapitél, med volutter, i veggåpning i citadellet til kongene av Juda, i Ramat-Rahel ved Jerusalem (7. årh. f.Kr.)

Fønikisk arkitektur
Av .

Artikkelstart

Fønikisk arkitektur er arkitekturen i det fønikiske området i Syria og i de fønikiske koloniene rundt Middelhavet i perioden ca. 1200–300 fvt. Det kan diskuteres hvor selvstendig denne arkitekturen er, da den har tatt opp i seg elementer fra andre steder og land. Den kan sies å være særlig kjennetegnet med det fønikiske kapitelet, som ligner volutt-kapitelene i kapitelgraven i etruskernes gravby ved Cerveteri, i dag kalt Banditaccia.

Templene har forgårder, som i egyptisk arkitektur (for eksempel templet i Edfu). Templet i Jerusalem har vært fremholdt som et fremstående eksempel på fønikisk arkitektur. I Bibelen står det blant annet: «Søylehodene øverst på søylene i forhallen var formet som lotusblomster og målte fire alen.» (1. Kongebok 7, 19). I Ramat-Rahel ved Jerusalem finnes et eksempel på et fønikisk voluttkapitel, dette ligner fønikiske kapiteler i en grav ved Tamassos på Kypros.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur:

  • Anders Bugge: Oldtidens kunst i Europa og Orienten, i
  • Einar Lexow, Henrik Grevenor, Anders Bugge: Verdens kunsthistorie, I, Oslo 1936, ss. 82–86.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg