Føflekker, avgrensede utviklingsdefekter i huden bestående av én type vev. De kan være til stede ved fødselen eller komme til syne senere i livet. Det finnes mange typer føflekker. De to viktigste gruppene er pigmentcelleføflekker, naevus pigmentosus og flammemerker, naevus flammeus.

Pigmentcelleføflekker er den hyppigst forekommende godartede svulst i huden. De er av to hovedtyper:

Den medfødte, kongenitte, som er til stede ved fødselen hos 2–3 % av alle barn. Medfødte føflekker er oftest større enn vanlige føflekker og kan i sjeldne tilfeller dekke store hudområder. Ofte har slike føflekker behåring som gir et utseende av dyrepels. Store medfødte pigmentføflekker, over 20 cm, kan utvikle seg til pigmentcellekreft og forsøkes fjernet i nyfødtperioden hvis det er mulig. Mindre medfødte føflekker kan observeres og fjernes eventuelt i pubertetsalderen.

Pigmentføflekker som oppstår etter fødselen, er langt vanligere og finnes hos mer enn 95 % av befolkningen. Kraftig soling i barnealder synes å øke antallet pigmentføflekker. De begynner vanligvis som flate pigmentflekker på et par millimeter, øker gradvis i størrelse og kan etter hvert heve seg litt over hudens overflate. Den naturlige utvikling er at føflekkene med alderen blir blekere og hever seg mer opp fra huden, hvoretter de i alderdommen forsvinner og eventuelt etterlater et lite bindevevsvedheng. Pigmentføflekker kan også forsvinne spontant tidlig i livet, gjerne i puberteten, ved at pigmentcellene angripes av immunsystemet. I denne prosessen vil det oppstå en hvit ring rundt føflekken, fordi også pigmentcellene i nærheten av føflekken angripes. En føflekk omgitt av en slik hvit ring kalles en halonevus og er helt ufarlig.

Føflekker kan i noen tilfeller være vanskelig å skille fra pigmentcellekreft, malignt melanom, som kan oppstå i føflekker eller i pigmentceller ellers i huden. Malignt melanom avviker fra føflekker på flere måter: Veksten stanser ikke, den øker jevnt i størrelse og blir etter hvert større enn føflekkene. Fargen er gjerne ujevn med avvekslende lyse og mørke områder. Nesten alltid er det noen svært mørke områder. Kanten er ofte uregelmessig med utstikkere og innbuktninger. Et viktig tegn er at flekken er ulik føflekken («den stygge andungen»). Malignt melanom opptrer sjelden før 18-års alder. Risikoen for utvikling av malignt melanom øker med mye soling.

Flammemerke er et fødselsmerke som skyldes ansamling av tallrike små blodkar i øvre del av huden. Flekken kan oppstå hvor som helst på huden, ikke sjelden i ansiktet, hvor den ofte har en halvsidig utbredelse. Denne typen fødselsmerke er til stede ved fødselen. Lakserøde flekker i midten av pannen forsvinner ofte spontant, men ellers vil disse fødselsmerkene som regel ikke gå tilbake. Flammemerke kan behandles med fargelaser som avgir et lys med bølgelengde på 577 nm; det svarer til absorpsjonen av lys i røde blodceller. Varmeutviklingen vil ødelegge de små overfladiske karene, men i liten grad skade huden for øvrig. Etter gjentatte behandlinger vil det hos de fleste oppnås god avbleking av denne typen fødselsmerker. Det er en fordel at behandlingen gjøres i tidlig barnealder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.