Evnemåling, undersøkelse av et individs evnemessige utrustning på ett eller flere områder. Evnemåling skjer vanligvis ved evneprøver, og slike er utarbeidet for områder så forskjellige som generell intelligens, musikalitet, teknisk ferdighet for bestemte yrker og så videre.

Et hovedkrav til en evneprøve er at den skal være utprøvd på et stort utvalg personer representativt for en klart definert befolkningsgruppe som testen kan anvendes på. Resultatet av en individuell evnemåling kan da vurderes og tolkes ut fra sikre opplysninger om gjennomsnittsresultatet i den definerte befolkningsgruppe (for eksempel norske rekrutter, elever i 6. klasse i grunnskolen) og hvordan hele gruppen fordeler seg på de ulike evnenivåer.

En god evneprøve skal skille godt mellom ulike evnenivåer og gi resultater som bekreftes av opplysninger fra annet hold som f.eks. forskjellige mål på praktisk yrkesferdighet og eksamensresultater. For å oppnå et slikt samsvar blir det ofte, før den endelige utvelging av detaljoppgaver som skal inngå i prøven, foretatt en beregning av hvert enkelt detaljsvars samsvar med andre praktiske mål på evnen som nevnt ovenfor. Også ved faste instrukser for den som foretar målingen, objektiv utregning av resultater og så videre. forsøker man å gjøre evneprøven til et mest mulig pålitelig målingsinstrument. Evnemåling blir blant annet benyttet i yrkesveiledning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.