evnemåling

Artikkelstart

Evnemåling er undersøkelse av et individs evnemessige utrustning på ett eller flere områder. Evnemåling skjer vanligvis ved evneprøver, og slike er utarbeidet for områder så forskjellige som generell intelligens, musikalitet, teknisk ferdighet for bestemte yrker og så videre.

Faktaboks

Også kjent som
evneprøving

Et hovedkrav til en evneprøve er at den skal være utprøvd på et stort utvalg personer representativt for en klart definert befolkningsgruppe som testen kan anvendes på. Resultatet av en individuell evnemåling kan da vurderes og tolkes ut fra sikre opplysninger om gjennomsnittsresultatet i den definerte befolkningsgruppe (for eksempel norske rekrutter, elever i sjette klasse i grunnskolen) og hvordan hele gruppen fordeler seg på de ulike evnenivåer.

En god evneprøve skal skille godt mellom ulike evnenivåer og gi resultater som bekreftes av opplysninger fra annet hold som for eksempel forskjellige mål på praktisk yrkesferdighet og eksamensresultater. For å oppnå et slikt samsvar blir det ofte, før den endelige utvelgingen av detaljoppgaver som skal inngå i prøven, foretatt en beregning av hvert enkelt detaljsvars samsvar med andre praktiske mål på evnen som nevnt ovenfor. Også ved faste instrukser for den som foretar målingen, objektiv utregning av resultater og så videre forsøker man å gjøre evneprøven til et mest mulig pålitelig målingsinstrument. Evnemåling blir blant annet benyttet i yrkesveiledning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg