euzoner

Artikkelstart

Euzoner, (evzoner; evzonos) er historisk sett lette infanteriavdelinger i den greske hæren; i dag seremonielle avdelinger. De er kjent for å paradere i nasjonal drakt med skjørt (fustanella).

Faktaboks

Uttale
euzˈoner

Kampavdelinger

Euzoner har inngått som infanteriavdelinger i den regulære hæren i Hellas siden 1824, men betegnelser en kjent helt tilbake fra antikken.

Under den greske frigjøringskrigen i 1824 ble lett infanteri modellert etter tyske og franske jegeravdelinger opprettet av de greske opprørerne. På 1830-tallet ble den greske hæren bygd opp etter modell av den bayerske, og det lette infanteriet ble benevnt euzoner. Senere inngikk euzon-avdelinger i de ulike greske hærordninger; dels i form av kompanier og bataljoner, men også som regiment. I 1868 ble ble fire selvstendighe euzon-avdelinger opprettet for å tjenestegjøre ved landets grenser samt å støtte gendarmeriet. Samtidig ble en forløper til den senere presidentgarden etablert, der to euzone-kompanier inngikk.

Euzone-avdelinger har deltatt i flere kriger, blant andre den gresk-tyrkiske krig i 1897, Balkankrigene i 1912 og første verdenskrig. I andre verdenskrig ble Hellas okkupert av Tyskland, og en samarbeidsregjering innsatt. Denne etablerte enheter som bar euzone-uniformer, og som ble satt inn mot de greske partisanene.

Paradeavdeling

Etter verdenskrigen ble den greske hæren reetablert, men uten euzoner, annet som en seremoniell enhet, inklusive som presidentgarde. Euzoner, med sine karakteristiske drakter, står vakt blant annet ved den ukjente soldats grav og presidentpalasset i Athen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg