eusosialitet

Artikkelstart

Eusosialitet er en type ekte sosial atferd hvor ett eller flere individer reduserer sin egen reproduksjonsmulighet, ofte får redusert livslengde, og i stedet bruker sin levetid til å fø og fostre opp avkommet til andre individer av arten. Sosiale insekter er et eksempel på slik atferd.

Hos ekte sosiale insekter samarbeider individene innen arten om yngelpleien, det er er reproduktiv arbeidsdeling ved at sterile individer hjelper en eller flere fruktbare i samme koloni (se dronning, arbeider og drone), og det er overlapp av minst to generasjoner, slik at arbeidsdyktig avkom kan hjelpe foreldrene.

Slektskapsseleksjon er brukt som forklaringsmodell for sosiale strukturer som man finner hos insekter (maur, veps, bier og termitter), krepsdyr, og noen virveldyr som nakenrotte.

Eusosialitet er en form for kastesystem som deler individene i en reproduktiv og en ikke-reproduktiv gruppe. Hos ekte eusosiale dyr kan ikke individer som hører med til en atferdsgruppe skifte over til en annen. Eusosiale dyr kan være mer utsatt for smittsom sykdom enn solitære arter. Eusosialiteten er styrt av feromoner og/eller hormoner.

Eusosiale tendenser

Hos pattedyr som surikat, hyener, løver, villhunder og ulv er det eusosiale tendenser hvor det bare er alfa-hunnen og alfa-hannen som parrer seg og får avkom, mens de andre individene i flokken bidrar til samarbeid om jakt, matdeling og forsvar av territoriet. Flokken består av en familiegruppe og slektsskapsseleksjon kan forklare den altruistiske atferden. Luktmarkører kan avgjøre hvem som hører med til flokken eller ikke.

Edward O. Wilson som har gjort mange studier av atferd hos sosiale insekter, mente at mennesket er en eusosial ape.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nowak, MA, Tarnita CE & Wilson EO: The evolution of eusoiality. Nature 26. aug 2010, vol 466, 1057-1062.
  • Wilson, EO: The social conquest of the earth (2012).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg