Europeiske likevekt er et politisk prinsipp som går ut på at ingen stat (eller allianse) må oppnå så stor makt at ikke en koalisjon av de øvrige stater vil kunne opprettholde en maktbalanse.

I Europa ble prinsippet først tatt opp i Italia, og på 1600-tallet, da folkeretten ble skapt, ble europeisk likevekt formulert som et fundamentalt prinsipp. Ifølge teorien dannet de europeiske statene en slags sammenslutning, basert på likevekten, og det var derfor hver stats plikt og rett å gripe inn, endog med våpen, når et annet medlem brøt systemet. Prinsippet lå til grunn for koalisjonsdannelsen mot Ludvig 14 og Napoleon Bonaparte, og trippelententen og trippelalliansen før første verdenskrig.

Etter andre verdenskrigs avslutning i 1945 fikk maktbalansen et globalt preg, og den europeiske likevekt mistet det meste av sin betydning. Etter oppløsningen av de østeuropeiske makt- og alliansestrukturene (Østblokken, Warszawapakten) ved inngangen til 1990-årene finnes det ikke lenger noe likevektssystem i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg