Europeisk svinepest, meget smittsom og ondartet sykdom forårsaket av et pestivirus, ofte ledsaget av bakterieinfeksjoner. Hos unge dyr opptrer særlig den akutte formen som vanligvis har en inkubasjonstid på 2–6 dager. Symptomene er feber opptil 42 °C, blødningstendens og cyanose (blålig misfarging) i hudpartier, brekninger, forstoppelse etterfulgt av diaré. Også nervøse symptomer er vanlige. Dødeligheten kan være opptil 90 %. En mer kronisk form opptrer hos eldre dyr som begynner å hoste, blir dorske og utrivelige, får diaré og går ned i vekt, men viser liten temperaturstigning. Dødeligheten er mindre enn hos unge dyr.

Iblant hender det at smittede dyr som ikke viser symptomer, slaktes for humant konsum. Virus kan da overleve i kjøtt og svor i opptil 17 dager, i fryste produkter i flere år. Kjøtt fra slike dyr er derfor en viktig smittekilde. En smittevei kan være via skyller som brukes som fôr i slaktegrisbesetninger. Det gjelder derfor strenge bestemmelser for sterilisering av skyller til svinefôr. I Europa har det i de senere år forekommet flere nye utbrudd, bl.a. i 1997 var det store epidemier i Tyskland, Belgia og Nederland, noe som forårsaket at mange millioner dyr måtte destrueres. Sykdommen forekommer også blant villsvin, og i 2001–05 har det blitt påvist smitte fra villsvin til tamsvin i Slovakia, Tyskland, Luxembourg og Frankrike. De skandinaviske landene har lenge vært fri for sykdommen, i Norge har den ikke vært påvist siden 1963.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.