eurogruppen

Eurogruppen, gruppe innen EU som består av representanter for de EU-land som har euro som valuta (også kalt eurosonen). Medlemsland er Belgia, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Tyskland og Østerrike.

Eurogruppen startet i 1998 som et uformelt samtaleforum, men har etter hvert fått stor betydning både politisk og økonomisk. I Lisboa-traktaten (2009, Art. 137 og Protokoll nr. 14) ble eurogruppen formalisert som en del av EUs institusjoner.

De ordinære deltakerne er finansministrene fra vedkommende land. Gruppen samordner medlemmenes standpunkter i alle euro-relevante saker og møtes alltid dagen før finansministrene i hele EU (ECOFIN) møtes. Møtene er lukket for utenforstående, også for øvrige EU-lands finansministre. Lisboa-traktaten sier bl.a. at gruppen møtes uformelt og at kommisjonen deltar i møtene.

Eurogruppen har en president som velges av gruppen for en periode på to og et halvt år. Jean-Claude Juncker fra Luxembourg var eurogruppens første president. Fra januar 2013 er Jeroen Dijsselbloem fra Nederland eurogruppens andre president.

Under eurokrisen i 2011 hadde gruppen et første møte på stats- eller regjeringssjefsnivå (27. oktober, se møtets erklæring nedenfor), der de ble enige om for fremtiden å møtes på dette nivå -"eurotoppmøter" - minst to ganger pr. år. (De ordinære møtene på finansministernivå holdes atskillig oftere.)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg