etylen-propylen-gummi

Artikkelstart

Etylen-propylen-gummi er en type syntetisk gummi. Den fremstilles ved kopolymerisasjon av etylen og propylen i omtrent like mengder. Gummien vulkaniseres ved hjelp av peroksider, men det produseres flere varianter (EPDM) med små mengder av et dien (1,4-heksadien, dicyklopentadien) som en tredje monomer for at gummien også skal la seg vulkanisere med svovel på vanlig måte.

Faktaboks

Uttale
etylˈen-propylˈen-gummi
Også kjent som
eten-propen-gummi EPM

Etylen-propylen-gummi må tilsettes et forsterkende fyllstoff (for eksempel sot) for å få tilfredsstillende styrke. Den lar seg for øvrig drøye med relativt mye olje og fyllstoffer. Aldringsegenskapene er gode, spesielt motstandsdyktigheten mot luftens ozon. Kjemikaliebestandigheten er stort sett god, men gummien sveller sterkt i blant annet bensin og mineraloljer.

Noen viktige bruksområder er tetningslister til vinduer og dører og elektrisk isolasjon, drivremmer, valsebelegg og byggtekniske tetningsfolier mot fuktighet. Den brukes også som tilsats i plastmaterialer for å forbedre plastens evne til å motstå støt og slag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg