etterlønn

Artikkelstart

Etterlønn er et ord med to ulike betydninger. For det første kan det være lønn som andre mottar etter at arbeidstakeren selv er død. For det andre kan det være lønn arbeidstakeren mottar etter at vedkommende har sluttet i sin stilling.

Etter dødsfall

Etterlønn er i denne betydningen lønn som utbetales etterlatte eller dødsbo etter arbeidstakers død. Som utgangspunkt opphører arbeidsforholdet ved arbeidstakers død, og det opptjenes ingen lønn etter dette tidspunkt. Annet kan følge av særskilt bestemmelse eller avtale. I statens hovedtariffavtale er etterlønnsordningen siden 1989 basert på prinsippene for gruppelivsforsikring, slik at etterlatte utbetales et beløp mellom 4 og 10 ganger folketrygdens grunnbeløp (G), avhengig av arbeidstakerens alder. For arbeidstakere uten etterlatte utbetales 2 ganger folketrygdens grunnbeløp til dødsboet. I arbeidsforhold ellers kan etterlønn være særskilt avtalt i arbeidsavtale eller tariffavtale.

Etterlønn tilsvarende 1,5 ganger grunnbeløpet er skattefri. Etterlønn utover dette er skattepliktig for gjenlevende ektefelle, arving eller boet.

Etter at man har sluttet i stillingen

Etterlønn kan også brukes som betegnelse for lønn som betales til en arbeidstaker etter at vedkommende har sluttet i sin stilling, også kalt sluttpakke eller fallskjerm. Ordningene med etterlønn for politikere har skapt mye debatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg