Estimat er et anslag av en ukjent størrelse på bakgrunn av innsamlet datamateriale. Å beregne slike anslag kalles estimering.

Faktaboks

Uttale
estimˈering
Etymologi
av latin ‘beregne, vurdere’

Estimering er en metode som brukes i statistisk analyse av data som det er knyttet usikkerhet og variasjon til. Hvis for eksempel dataene er et tilfeldig utvalg fra en populasjon, så er det aritmetiske middeltallet (gjennomsnittet) et vanlig brukt estimat for middelverdien av populasjonen.

Generelt kan dataene betraktes som realiserte verdier av stokastiske variable, og estimering vil være å gi anslag for ukjente størrelser i sannsynlighetsfordelingen til de stokastiske variable.

Estimator

Estimatoren er funksjonen av de stokastiske variablene som brukes til å beregne estimatet. Estimatet er altså den verdien estimatoren får når man setter inn et konkret datamateriale for variablene.

Gjennomsnittet av de to variablene x1 og x2 er for eksempel estimatoren \( \bar{x} = \frac{ x_1 + x_2 }{2} \). Med verdiene 2 og 4 for x1 og x2 er \( \bar{x} = 3 \), og 3 er estimatet.

Estimeringsteori er teori for valg av beste estimator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg