Erotikk, følelser forbundet med seksualitet eller sanselig kjærlighet. Erotiske følelser, opphisselse og spenning utgjør drivkraften bak seksuelle handlinger og fantasier. Erotiske følelser er dels et resultat av biologiske faktorer, og dels utvikler de seg på grunnlag av individets læring og erfaring. Biologien og kulturen fletter seg sammen til en helhet, på det seksuelle som på så mange andre av livets områder. Miljøets påvirkning og forming er av stor betydning for den menneskelige seksualitet.

Til vår biologiske utrustning hører en rekke livs- og artsbevarende instinkter og drifter. Til de artsbevarende hører først og fremst seksualiteten og forplantningen. Forplantningsprosessen krever bestemte seksuelle handlinger: samleie og orgasme med sæduttømming hos mannen. For at samleie skal kunne finne sted må så vel mannens som kvinnens kjønnsorganer settes i seksuelt beredskap. De må gjennomløpe karakteristiske anatomiske og fysiologiske forandringer. Disse forandringer er i stor grad avhengig av erotiske følelser.

Erotiske følelser gir opphav til sterke lyst- og behagsopplevelser, særlig når de utløser seksuelle handlinger, f.eks. onani eller samleie. Følelsene kan være sterke eller svake. De utløses på forskjellig måte, de kan dukke spontant opp i bevisstheten, eller bestemte forhold i omgivelsene kan virke erotisk vekkende og stimulerende. Hva som virker vekkende varierer meget, dels fra person til person, dels hos samme individ over tid. Ikke minst ser vi betydelige kulturbetingede forskjeller. Læring, erfaring og påvirkning spiller m.a.o. en stor rolle i utformingen av hva som virker erotisk vekkende. Ved siden av de miljøbetingede faktorene vet vi at også visse biologiske forhold er av betydning i de erotiske vekkemekanismene. Vårt sanseapparat spiller en stor rolle, og er ofte det som utløser selve følelses-komplekset. Men også fantasier kan utløse erotiske følelser. Som regel vil sansepåvirkning og fantasi utfylle og supplere hverandre. Kjønnshormoner synes også å være av betydning, særlig det mannlige kjønnshormonet testosteron. Undersøkelser har vist at erotiske fantasier ledsages av økte mengder testosteron i blodet. Samtidig er det lettere å fremkalle erotiske fantasier og følelser ved tilførsel av testosteron til individer som produserer for lite av det.

Erotiske følelser er til stede fra spedbarnsalderen, men de forsterkes i pubertetsårene. Det er også i pubertetsårene individet gradvis utvikler sitt spesifikke erotiske mønster. Det baserer seg dels på erfaringer fra barneårene (seksuell lek og eksperimentering) og dels på inntrykk, opplevelser og erfaringer i pubertetsårene, når driftsstyrken øker under den biologiske kjønnsmodningen. Fordi alle er forskjellig utstyrt fra naturens side, og livserfaringene er ulike, vil også de erotiske vekkemekanismer variere. Men de er tross alt ikke mer forskjellige enn at visse trekk går igjen hos de fleste.

Vekkemønsteret har vanligvis et typisk forløp. I første fase vil individet feste oppmerksomheten på noe i miljøet som virker erotisk vekkende. Det kan f.eks. være en kvinne det dufter parfyme av. Lukten utløser en viss opphisselse. Dette er en sammensatt psykologisk og nevrofysiologisk prosess, hvor sansning, hukommelse og assosiasjoner kobles sammen til en helhet. Opphisselsen kan utløse atferd. Reaksjonen kan være positiv, likegyldig eller negativ. Er den positiv, vil oppmerksomheten tilta, opphisselsen forsterkes og atferden bli mer målrettet (med tanke på f.eks. samleie). Er reaksjonen negativ, vil opphisselsen dale og oppmerksomheten gradvis fokuseres bort fra det som opprinnelig utløste den.

Det er ikke bare personer som kan virke erotisk vekkende. Mange ting i miljøet kan sette i gang erotiske følelser. Pornografi er et godt eksempel på det. Det kan også være mer perifere ting, f.eks. dyr, klær, musikk, naturinntrykk m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.