ernæringskokk

Ernæringskokker i arbeid.

Ernæringskokk er en faglært yrkesutøver som står for produksjonen av mat i institusjoner.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere kalt institusjonskokk

Arbeidssted

Ernæringskokken arbeider i hovedsak i helse- og sosialsektoren, skoleinternater, fengselsvesen og Forsvaret.

Institusjonshushold er gjerne organisert med en faglig kjøkkenledelse, eventuelt også med assisterende ledelse og et antall kokker. Ved mindre institusjonshushold innen helsesektoren kan ledelsesfunksjonen være tillagt kokkestilling.

I tillegg til tradisjonell inndeling i varmt- og kaldtkjøkken vil det ved sykehuskjøkken være organisert en avdeling for spesialkost (diettavdeling).

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Restaurant- og matfag.
  • Andre året: vg2 Kokk- og servitørfag.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Med minst fem års allsidig praksis og et teorikurs er det også mulig å gå opp til fagprøven som praksiskandidat.

En faglært kokk kan videreutdanne seg blant annet til kjøkkensjef.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg