Ernæringskokk er en faglært yrkesutøver som står for produksjonen av mat i institusjoner.
Faktaboks
- Også kjent som
-
tidligere kalt institusjonskokk
Ernæringskokk er en faglært yrkesutøver som står for produksjonen av mat i institusjoner.
tidligere kalt institusjonskokk
Ernæringskokken arbeider i hovedsak i helse- og sosialsektoren, skoleinternater, fengselsvesen og Forsvaret.
Institusjonshushold er gjerne organisert med en faglig kjøkkenledelse, eventuelt også med assisterende ledelse og et antall kokker. Ved mindre institusjonshushold innen helsesektoren kan ledelsesfunksjonen være tillagt kokkestilling.
I tillegg til tradisjonell inndeling i varmt- og kaldtkjøkken vil det ved sykehuskjøkken være organisert en avdeling for spesialkost (diettavdeling).
Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.
Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.
Med minst fem års allsidig praksis og et teorikurs er det også mulig å gå opp til fagprøven som praksiskandidat.
En faglært kokk kan videreutdanne seg blant annet til kjøkkensjef.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.