Erbium ved 1300°C av . Falt i det fri (Public domain)

erbium

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Erbium er et meget sjeldent, sølvhvitt metall.

Faktaboks

etymologi:

Fra Ytterby

også kjent som:

Atomnummer 68, atomsymbol Er

Det er det 12. grunnstoffet blant de 14 grunnstoffene i lantanoidene i periodesystemet.

Forekomst

Erbium finnes i naturen sammen med yttrium og de tyngre lantanoidene i forskjellige mineraler hvorav monazitt og bastnäsitt er de viktigste.

Kjemiske egenskaper

Metallet er sølvglinsende, mykt og smibart. Det har høyt smeltepunkt, og ved lave temperaturer er det ferromagnetisk og superledende. Metallisk erbium er relativt stabilt i luft ved vanlige temperaturer, men det oksideres langsomt av oksygen og vann. Det løses lett i fortynnete mineralsyrer.

Fremstilling

Erbium blir skilt fra andre lantanoider ved ionebytter- og ekstraksjonsmetoder. Metallet fremstilles ved termisk reduksjon av fluoridet ErF3 med kalsium. Erbium dannes også som fisjonsprodukt i kjernereaktorer.

Bruk

Erbium og dens forbindelser har hittil hatt få praktiske anvendelser. Pga. det høye smeltpunktet og dets evne til å absorbere termiske nøytroner brukes metallet som legeringsmetall, bl.a. for deler i kjernekraftverk. Man forventer at erbiumlasere kan få økt betydning ved informasjonsoverføring gjennom optisk fiber.

Fysiologisk virkning

Erbium og erbiumforbindelser er lite giftige.

Historikk

Erbium ble oppdaget av den svenske kjemiker Carl Gustaf Mosander i 1842 i gadolinitt. Navnet er avledet av Ytterby (ved Stockholm), hvor lantanoidrike mineraler først ble funnet. Rent erbiummetall ble fremstilt første gang i 1934 av tyskerne Wilhelm Klemm og Heinrich Bommer.

Erbium

Atomsymbol Er
Atomnummer 68
Atomvekt 167,26
Smeltepunkt 1529 °C
Kokepunkt 2868 °C
Densitet 9,07 g/cm3
Oksidasjonstall III
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f126s2

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg