Erbium
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Erbium er et grunnstoff som er et svært sjeldent, sølvhvitt metall. Det har atomnummer 68 og atomsymbol Er. Det er det 12. grunnstoffet blant de 14 grunnstoffene som tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Faktaboks

Etymologi

Fra Ytterby i Sverige

Engelsk navn
erbium

Forekomst

Erbium finnes i naturen sammen med yttrium og de tyngre lantanoidene i forskjellige mineraler, hvorav monazitt og bastnäsitt er de viktigste.

Kjemiske egenskaper

Metallet er sølvglinsende, mykt og smibart. Det har høyt smeltepunkt, og ved svært lave temperaturer er det ferromagnetisk og superledende. Metallisk erbium er relativt stabilt i luft ved vanlige temperaturer, men det oksideres langsomt av oksygen og vann. Det løses lett i fortynnete mineralsyrer.

Fremstilling

Erbium blir skilt fra andre lantanoider ved ionebytter- og ekstraksjonsmetoder. Metallet fremstilles ved termisk reduksjon av fluoridet, som har kjemisk formel ErF3, med kalsium. Erbium dannes også som fisjonsprodukt i kjernereaktorer.

Bruk

Erbium og dens kjemiske forbindelser har få praktiske anvendelser. På grunn av det høye smeltepunktet og metallets evne til å absorbere termiske nøytroner brukes erbium som legeringsmetall for deler i kjernekraftverk.

Erbium brukes også til å laget en type laser.

Fysiologisk virkning

Erbium og erbiumforbindelser er lite giftige.

Historikk

Erbium ble oppdaget av den svenske kjemikeren Carl Gustaf Mosander i 1842 i gadolinitt. Navnet er avledet av Ytterby ved Stockholm, hvor lantanoidrike mineraler først ble funnet. Rent erbiummetall ble fremstilt første gang i 1934 av tyskerne Wilhelm Klemm og Heinrich Bommer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Smeltepunkt
1529 °C
Kokepunkt
2868 °C
Massetetthet
9,07 g/cm³
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f¹²6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg