epigrafikk - gresk-romersk oldtid

Epigrafikk. Fragment av gresk skipsfortegnelse, 400-tallet f.Kr., Athen. Fra Margherita Guarducci: Epigrafia Greca II.

Av /NTB Scanpix ※.

Et viktig felt for epigrafikken er de flere hundre tusen bevarte innskrifter på gresk og latin fra oldtiden.

Av de før-alfabetiske innskrifter fra det gamle Kreta er hittil bare de yngste og i antall langt de fleste sikkert tydet. De er skrevet i såkalt linear B, en stavelsesskrift som også var i bruk på fastlandet (Pylos, Mykene og flere steder), ca. 1450–ca. 1150 f.Kr. Språket i disse innskriftene er arkaisk gresk, kalt mykensk.

For den greske og romerske historie i antikken er innskriftene et svært viktig kildemateriale. De eldste bevarte greske innskrifter i gresk alfabet stammer fra 700-tallet f.Kr. Av romerske innskrifter finnes det få eldre enn 200-tallet f.Kr., men de eldste er fra ca. 600 f. Kr.

Innskriftenes innhold er meget forskjelligartet, fra eiermerke eller fabrikantmerke på en gjenstand til omfattende offisielle kunngjøringer. Innskrifttekster fra de greske staters og fra Romas politiske og sosiale liv gir ofte rik utfylling til den litterære overlevering og kan brukes til kontroll av den historiske tradisjonens pålitelighet. Allerede oldtidens historikere, som Thukydid og Polyb, Livius og Tacitus, gjorde bruk av innskrifter til sin fremstilling, og det kom tidlig i stand innskriftsamlinger. Den eldste kjente latinske innskriftsamling skriver seg fra 800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg