Epifenomen er et fenomen som er forårsaket av noe annet, men som selv ikke har noen kausal kraft eller funksjon. Det kan derfor sees på som et biprodukt av en prosess. Et eksempel på et kan være lyden av hjerteslag. Det at hjerte lager lyd har ingen betydning for hjertets funksjon som pumper av blod, og har ingen kausal innvirkning på dette.

Faktaboks

Uttale
epifenomˈen
Etymologi
av epi- og gresk ‘foreteelse

Innen sinnsfilosofien har det blitt hevdet at bevissthet, da forstått som opplevd bevissthet, er et epifenomen. Bevissthet sees på som forårsaket av noe fysisk, men som selv ikke har noen kausal kraft. Se epifenomenalisme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jackson, F. 1982. “Epiphenomenal qualia”. Philosophical Quarterly, 32: 127–136.

Kommentarer (1)

skrev Mette Kristine Hansen

jeg har satt av tid til å arbeide med en del av artiklene som trenger gjennomgang i november og desember. Dette er en artikkel jeg ønsker å slette, da det finnes en artikkel om epiphenomkenalisme og artiklene er derfor overflødig. Er det ok om jeg sletter denne artikkelen? Jeg vil heller bruke tid på å oppgradere artikkelen om epifenomenalisme.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg