enzymkinetikk

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Enzymkinetikk er studiet av de forholdene som bestemmer hastigheten for enzymkatalyserte reaksjoner. I enzymreaksjoner omtales ofte hastigheten som V og substrakonsentrasjonen som [S].

Faktaboks

Uttale
ensˈymkinetˈikk

Tyskeren Leonor Michaelis (1875–1949) og kanadieren Maud Leonora Menten (1879–1960) viste i 1913 at for en enkel enzymatisk reaksjon ville dannelse av et enzymsubstratkompleks som mellomprodukt gi nettopp et slikt forløp. For reaksjonen

\[\ce{S + E <=>[\mathrm{k_1}][\mathrm{k_2}] ES ->[\mathrm{k_3}] E + P}\]

blir

\[\mathrm{V = \frac{V_{\text{maks}} \cdot [S]}{K_M + [S]}}\]

hvor k1, k2 og k3 er hastighetskonstanter for dannelse og nedbrytning av enzymsubstratkomplekset, karakteristiske for det gjeldende enzymet. Den maksimalt oppnåelige hastigheten, Vmaks, er lik k3 multiplisert med den totale enzymkonsentrasjon.

Michaeliskonstanten

KM, den såkalte michaeliskonstanten, er lik (k2+k3)xkl. KM sees også å være lik den konsentrasjon av substratet som gir halvparten av maksimal hastighet. Enzymreaksjoner der det er mer enn ett substrat, eller der man regner med flere mellomtrinn der enzymet inngår, kan ha samme kurveforløp, men tolkningen på basis av hastighetskonstanter blir da mer komplisert. For enzymer som er bygd opp av flere, identiske underenheter vil ofte hastigheten avhenge av substratkonsentrasjonen (allosteriske enzymer). Regulerende stoffer i cellene kan forskyve kurven mot høyre eller venstre (hemme eller stimulere).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg