Enkeltvedtak i videregående opplæring er avgjørelser skolen tar som gjelder rettighetene til en eller flere bestemte personer. Eksempler på vanlige enkeltvedtak i videregående opplæring er inntak, spesialundervisning, bortvisning, tap av rett til videregående opplæring, fastsetting av standpunktkarakter og eksamenskarakterer og skoleskyss.

Før en rektor ved en videregående skole treffer et enkeltvedtak, for eksempel bortvisning av en elev, har eleven og hans/hennes foresatte (hvis vedkommende elev er under 18 år) krav på å bli varslet før vedtak gjøres. Vedtaket skal i regelen være skriftlig. Eleven har rett til å få alle opplysningene i saken og å se alle dokumentene som gjelder den. Før vedtaket formelt gjøres, har eleven rett til å uttale seg, og han/hun skal ha melding når vedtaket er gjort. I meldingen skal det klart framgå hva som er grunnen til vedtaket, og det skal opplyses at eleven har rett til å klage, samt hvordan man da skal gå fram. I tillegg skal eleven få informasjon om at han/hun kan søke utsatt iverksettelse av vedtaket inntil klagefristen er utløpt eller klagen avgjort.

For klage på standpunktkarakter og eksamenskarakterer er det egne regler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg