engforglemmegei

Artikkelstart

Engforglemmegei er en flerårig urt i rubladfamilien. Dette er en av de større forglemmegeiartene; den kan bli opp til 40 centimeter høy, og blomsterkronene er opp mot en centimeter i diameter. Engforglemmegei er ganske vanlig på fuktige voksesteder i lavlandet i store deler av landet.

Faktaboks

Etymologi
Det latinske navnet betyr ‘skorpionlignende’ og skyldes at den umodne blomsterstanden er spiralformet
Vitenskapelig navn
Myosotis scorpioides
Beskrevet av
Carl von Linné

Utseende

Plantene er vanligvis mellom 10 og 40 centimeter høye. Stengelen har små, tiltrykte hår. De hele, avlange bladene har lite hår, men de nedre kan ha tiltrykte hår under. Blomsterkrona har den vanlige himmelblå fargen for forglemmegei med gule skjell ved åpningen til kronrøret. Krona er nærmest flat og oftes mellom seks og ni millimeter i diameter. Begeret er tiltrykt håra, og de fem begertennene er trekanta og delt til en tredel av begerets lengde. Fruktene er avlange smånøtter mindre enn to millimeter lange.

Utbredelse

Engforglemmegei finnes i fuktige områder som våte enger, sumper og vannkanter. Arten er vanlig på Østlandet inn til Lillehammer, Stor-Elvdal og Hol. Videre finnes den i kyst- og fjordstrøk til Nordland. I Trøndelag går arten helt inn til Røros. Arten finnes også noen steder nord for Nordland. I nord og i fjelldalene er arten trolig mest forvilla fra dyrking.

Den opprinnelige utbredelsen til engforglemmegei er Eurasia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

engforglemmegei
Myosotis scorpioides
Tidligere vitenskaplig navn
Myosotis laxiflora Rchb., Myosotis palustris (L.) L., Myosotis praecox Hülph., Myosotis scorpioides palustris (L.) F.Hermann
Artsdatabanken-ID
101029
GBIF-ID
5341184

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg