Engelskkarse

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Engelskkarse er en art i korsblomstfamilien som dyrkes som grønnsaks- og krydderplante i Storbritannia og i middelhavslandene.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk watercress ofte kalt brønnkarse
Vitenskapelig navn
Nasturtium officinale
Beskrevet av
Robert Brown
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Engelskkarse har runde, saftige blad med en litt skarp smak, brukes som krydder i salater, grønnsaks- og kjøttretter. Den kalles ofte noe feilaktig for brønnkarse, men det navnet er forbeholdt Rorippa palustris. Engelskkarse finnes forvilla i Norge noen få steder (Stavanger, Kristiansund, Lier og Askim).

Bruk

Engelskkarse brukes først og fremst som garnityr og i salater, men egner seg også som smakstilsetning i supper, urtesauser, grønnsaks-, fiske- og kjøtt- retter. I varmretter bør bladene tilsettes etter koking eller steking, da mye av smaken fordamper ved varmebehandling.

Planten er rik på C-vitamin, kalsium, fosfor og jern.

Historie

Engelskkarse er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Sentral-Asia i årtusener. Den dyrkes i stor skala i Storbritannia, Tyskland, middelhavslandene og USA.

Innen folkemedisin har urten blitt brukt mot blant annet skjørbuk, gikt, fordøyelsesbesær og hoste. Urten ble også ansett for å virke gunstig på kjærlighetslivet og for å bedre blodsirkulasjonen.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Korsblomstordenen Brassicales
Familie Korsblomstfamilien Brassicaceae
Slekt Engelskkarseslekta Nasturtium

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

engelskkarse
Nasturtium officinale
Tidligere vitenskapelig navn
Rorippa nasturtium-aquaticum (L.) Hayek, Nasturtium aquaticum Wahlenb.
Artsdatabanken-ID
101274
GBIF-ID
7701037

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg