Eksempel på energimerke

. Begrenset gjenbruk

Energimerking, ordning med merking av elektriske apparaters energieffektivitet. Hvitevarer som omsettes på det norske markedet skal være energimerket i henhold til EUs krav om energimerking. Energimerkingen skal gi forbrukerne kunnskap om produktenes energiforbruk, slik at de får mulighet til å etterspørre de mest energieffektive produktene.

Hvitevarer som skal energimerkes er: kjøle- og fryseapparater, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, kombinerte vask- og tørkemaskiner, stekeovner, klimaanlegg og lyskilder. Alle slike produkter som er utstilt for salg eller utleie skal være påført energimerker. Det er den enkelte butikks ansvar å sette korrekte energimerker på de utstilte varene, og det er leverandørenes ansvar å forsyne butikkene med riktige merkelapper til produktene.

Selve merket angir apparatets energieffektivitet i form av en bokstav fra A til G, hvor A er best. Også andre egenskaper kan være gradert. Se illustrasjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen. Tilsynet skal føre kontroll med at merkeforskriften etterleves.

Se også energimerking av bygninger og energimerking av kontorutstyr.

Energimerking.no (NVE)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.