energimerking

Eksempel på energimerke

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Energimerking, ordning med merking av elektriske apparaters energieffektivitet. Hvitevarer som omsettes på det norske markedet skal være energimerket i henhold til EUs krav om energimerking. Energimerkingen skal gi forbrukerne kunnskap om produktenes energiforbruk, slik at de får mulighet til å etterspørre de mest energieffektive produktene.

Hvitevarer som skal energimerkes er: kjøle- og fryseapparater, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, kombinerte vask- og tørkemaskiner, stekeovner, klimaanlegg og lyskilder. Alle slike produkter som er utstilt for salg eller utleie skal være påført energimerker. Det er den enkelte butikks ansvar å sette korrekte energimerker på de utstilte varene, og det er leverandørenes ansvar å forsyne butikkene med riktige merkelapper til produktene.

Selve merket angir apparatets energieffektivitet i form av en bokstav fra A til G, hvor A er best. Også andre egenskaper kan være gradert. Se illustrasjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen. Tilsynet skal føre kontroll med at merkeforskriften etterleves.

Se også energimerking av bygninger og energimerking av kontorutstyr.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg