energiglass

Artikkelstart

Energiglass er forseglede vindusruter der et eller flere av glassene har et pådampet, tynt belegg av metall (gull eller sølv) eller metalloksid (tinnoksid) på flaten som vender inn mot hulrommet mellom glassene. Beleggets funksjon er å redusere glassflatens emissivitet for varmestråling, slik at varmetransporten ved stråling over luftspalten mellom glassene reduseres betydelig.

Energiglass produseres vanligvis med sikte på å gi best mulig transmisjon av solstråling, men belegget fører til at soltransmisjonen blir noe redusert, sammenlignet med en vanlig rute. Belegget fører også til at man opplever en viss fargetoning på omgivelsene når man ser ut gjennom et energiglass.

For å ytterligere redusere varmetapet kan belagte glass kombineres med at spalten mellom glassene fylles med en gass som leder varme dårligere enn luft, vanligvis argon.

Typisk U-verdi for et trevindu med 2-lags energiglass er ca. 1,4 – 1,6 W/m2K, mens tilsvarende vindu med en konvensjonell 2-lags forseglet rute gir en verdi på ca. 2,7 – 2,9 W/m2K.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg