Endringsoppsigelse er en arbeidsrettslig betegnelse som etter hvert er blitt vanlig på oppsigelse av en arbeidstaker kombinert med ansettelse av vedkommende i ny stilling, fortrinnsvis hos samme arbeidsgiver. Ordet «endringsoppsigelse» har vært omstridt og fins ikke i arbeidsmiljøloven eller lovverket for øvrig.

Endringsoppsigelse er i utgangspunkt lovlig

Det er fullt lovlig for arbeidsgiver å gå til endringsoppsigelse så lenge saklighetskravene og formkravene for oppsigelse i arbeidsmiljøloven kapittel 15 er oppfylt. Det gjelder altså de samme regler for gjennomføring av en endringsoppsigelse som for gjennomføring av en ordinær oppsigelse.

Det er også fullt mulig for arbeidsgiver å foreta endringer i en stillings innhold uten å gå til endringsoppsigelse, så lenge endringene ikke strekker seg lenger enn det arbeidsgiver kan gjøre i kraft av styringsretten.

Grensedragning – «grunnpregsstandarden»

Det kan være vanskelig å trekke en klar grense mellom de situasjoner hvor arbeidstakeren blir værende i sin opprinnelige stilling med noe endret stillingsinnhold uten at det er skjedd en endringsoppsigelse, og de situasjoner der endringene er så vesentlige at det blir en endringsoppsigelse. Ofte sies det at dersom stillingens grunnpreg endres, er det nødvendig med en endringsoppsigelse for at endringene skal være lovlige. Begrepet grunnpreg er faglig omdiskutert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg