endringsoppsigelse

Artikkelstart

Endringsoppsigelse, arbeidsrettslig betegnelse som etter hvert er blitt vanlig på oppsigelse av en arbeidstaker kombinert med ansettelse av vedkommende i ny stilling, fortrinnsvis hos samme arbeidsgiver. Ordet "endringsoppsigelse" fins ikke i arbeidsmiljøloven eller lovverket for øvrig.

Endringsoppsigelse er i utgangspunkt lovlig

Det er fullt lovlig for arbeidsgiver å gå til endringsoppsigelse så lenge saklighetskravene og formkravene for oppsigelse i arbeidsmiljøloven kapittel 15 er oppfylt. Det er også fullt mulig for arbeidsgiver å foreta endringer i en stillings innhold uten å gå til endringsoppsigelse, så lenge endringene ikke strekker seg lenger enn det arbeidsgiver kan gjøre i kraft av styringsretten.

Grensedragning - "grunnpregsstandarden"

Det kan være vanskelig å trekke en klar grense mellom de situasjoner hvor arbeidstakeren blir værende i sin opprinnelige stilling med noe endret stillingsinnhold og uten at det er skjedd en endringsoppsigelse, og de situasjoner der endringene er så vesentlige at man må foreta en endringsoppsigelse. Ofte sies det at dersom stillingens grunnpreg endres, er det nødvendig med en endringsoppsigelse for at endringene skal være lovlige.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg