Hurtigruten, Rørvik 2020
Hurtigruta har fortsatt en tradisjonell embarkering der gods lastes av havnearbeidere, og personer border på samme område.
Hurtigruten, Rørvik 2020
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Embarkere er å ta om bord personer og last på skip.

Faktaboks

Uttale
embarkˈere
Etymologi
av fransk embarquer, ‘ta om bord’

Uttrykket brukes både i sjøfarten og luftfarten. Det motsatte er å debarkere et fartøy. Embarkere er spesielt brukt i militær sammenheng om å innlosjeres og innføres i skipet. Kongelige, som går om bord i Statens skip, embarkerer skipet.

Det skilles mellom sivil og militær embarkering, der en militær operasjon har høyere krav til logistikk. Utstyr må lastes i en viss rekkefølge hvis det for eksempel skal foregå en væpnet strid ved debarkering. I sivil sjøfart går det i tillegg et skille mellom gods og persontransport. Tidligere var embarkering av gods utført av havnearbeidere med ulike roller, men mye av dette er i dag erstattet av containerkraner som følger egne rutiner. Passasjerer går om bord ved hjelp av en landgang, men også til sjøs fra andre båter. Loser embarkerer skip via en losleider fra losbåten, eller ved bruk av helikopter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg