elveguder

En statue av personifiseringen av elven Tevere (Tiber), en elv som går gjennom Roma og var sentral til den byens vekst. Guden holder en åre og et overflødighetshorn, og Romas mytiske grunnleggere Romulus og Remus er også der i ferd med å bli ammet av en ulv.
Dateringen av statuen er omdiskutert men flere mener den skal ha vært laget under keiser Hadrians tid.

Artikkelstart

Elveguder er guddommer som ble dyrket både i Hellas og på romerske områder i antikken. Man tenkte seg at elven ble behersket av en guddom, hvis gunst det var viktig å vinne, slik at elven skulle la seg nyttegjøre og bringe velferd. Elveguder blir oftest fremstilt som eldre, skjeggete menn med små horn.

Mest kjent er en hellenistisk (aleksandrinsk) statue av Nilguden omgitt av små barn som symboliserer Nilens stigning, denne er i Vatikanmuseet. En annen kjent fremstilling er statuen av Tigrisguden, siden omarbeidet til Tiberguden, på Kapitol i Roma, som er fra romersk keisertid. Av og til tenkte man seg elevguder i tyreham. Man antok at elvegudene hadde evne til å forutsi fremtiden og til å forvandle seg. Konger og adelsætter søkte ofte å føre sin stamtavle tilbake til deres eiendoms elveguder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg