elfenbenspalme

elfenbenspalme, Phytelephas macrocarpa
Av .
Lisens: falt i det fri

Artikkelstart

Elfenbenspalme er en tribus i palmefamilien og består av de tre slektene Phytelephas, Ammandra og Aphandra. Navnet kommer av frøene som for størstedelen består av en beinhard, hvit frøhvite, kalt vegetabilsk elfenben. Denne brukes til fremstilling av knapper, sjakkbrikker, terninger, smykker og andre pyntegjenstander.

Faktaboks

Også kjent som
taguapalme
Vitenskapelig navn
Phytelephas
Beskrevet av
Hipólito Ruiz López og José Antonio Pavón Jiménez

De tre slektene har omkring 9 arter av små til middelsstore palmer med finnete blad og hann- og hunnblomster på ulike trær (særbu). Fruktene av elfenbenspalmen består av 6–8 enfrøede samlefrukter. Slektene er utbredt i tropisk Amerika. Phytelephas og Ammandra har arter på begge sider av Andesfjellene, mens Aphandra kun er utbredt på østsiden. Vanligst er P. macrocarpa, som er utbredt på begge sider av Andesfjellene. Vest for Andes i Ecuador er arten P. aequatorialis en viktig ressurs for lokal industri av vegetabilsk elfenben.

Palmene er pollinert av nattaktive biller. Under blomstring øker temperaturen i blomstene med mange grader (termogenese). Dette bidrar til spredning av duftstoffer som tiltrekker billene.

Elfenbenspalmene har lokale nytteverdier som kilde til fiber, spiselige frukter og blader til taktekking. Aphandra er en viktig kilde til piassava.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

elfenbenspalme
Phytelephas
GBIF-ID
2736285

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg