eleonorafalk

Falco eleonorae, eleonorafalk. Foto fra: Mallorca, Spania

Eleonorafalk er en fugleart i falkefamilien. Den ligner en stor lerkefalk og har en kroppslengde på 36–40 centimeter med et vingespenn på 84–110 centimeter. Den forekommer i to farger; 70 prosent er lyse og 30 prosent mørke.

Faktaboks

uttale:
eleonˈorafalk
også kjent som:
leonorafalk
Falco eleonorae

Utbredelse

Eleonorafalken hekker utelukkende på klippeøyer og klippekyster i Middelhavet, Kanariøyene og på den marokkanske atlanterhavskysten. Verdensbestanden er estimert til 14 600–14 800 par, de fleste i Hellas (med 80 prosent av verdensbestanden), Spania og Italia. Arten er tilfeldig påtruffet nord til Sverige, men ikke i Norge.

Hekkebiologi

Parende eleonorafalker på Mallorca

Hekkeperioden er relativt sent på året og faller sammen med høsttrekket for de mange spurvefuglene som trekker gjennom middelhavsområdet om høsten. Selv om fuglene er tilbake på hekkeplassene allerede i april starter de ikke hekkingen før i juli. De legger 2–3 egg som de ruger i 28–30 dager. Ungene er flyvedyktige etter om lag 35 uker.

Trekk og overvintring

Nyere undersøkelser med GPS-sendere har vist at eleonorafalkene krysser Saharaørkenen på tur til overvintringsområdene på Madagaskar og i Øst-Afrika i stedet for å følge kystlinja langs østkysten av Afrika som en tidligere hadde antatt. Seks GPS-merkede voksne falker brukte cirka 22 dager på trekket til Madagaskar; ungfuglene brukte gjennomsnittlig 64 dager.

Navnet. Fuglen er oppkalt etter den sardinske herskeren Eleonora d'Arborea (1347–1404), som etter sigende fikk fuglen fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg