elektroosmose

Artikkelstart

Elektroosmose er et fenomen der væske kan tvinges gjennom et porøst stoff av en elektrisk kraft. Det regnes med blant en gruppe fenomener som kalles elektrokinetiske fenomener.

Faktaboks

Uttale
elˈektro-osmˈose
Også kjent som

elektroendosmose, elektrisk endosmose

Når en ikke-ledende væske er i berøring med et ikke-ledende fast legeme, for eksempel glass, dannes det på grensen mellom dem et elektrisk dobbeltlag, det vil si at væsken blir elektrisk ladd i forhold til glasset. Legger man et elektrisk felt langs grenseflaten, vil væskemolekylene som er fritt bevegelige, gli langs grenseflaten, og det oppstår en strømning.

Forsøket kan gjøres med et porøst glassfilter (jenaglass) og destillert vann. Med en spenning på et par hundre volt over filteret blir vannet drevet igjennom med et trykk på flere atmosfærer. Effekten er uavhengig av væskens evne til å lede strøm.

Elektroosmose har vært forsøkt brukt til å fjerne væske fra porøse stoffer, for eksempel vann fra torv, men konduktansen (ledningsevnen) er i dette tilfellet så stor at strømforbruket blir for høyt og torven dessuten for sterkt oppvarmet. Heller ikke andre forsøk på teknisk utnyttelse av effekten har vist seg særlig vellykte.

Elektroosmose ble oppdaget av Ferdinand Friedrich Reuss i 1807.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Dag Øystein Johansen

Det er selskapet på markedet som selger systemer de hevder bruker elektro-osmose til å tørke vegger og lage en fuktsperre. Dette skal angivelig reversere kapillær oppussing for eksempel når leca står på våt grunn. En kontroll-boks med lavspent elektronikk kan koste like mye som en bruktbil (min bror har fått et tilbud hvor denne boksen koster 35 000,-) og jeg er skeptisk. Det hadde vært flott om artikkelen sa noe om denne anvendelsen, især hvis det er helt på det rene at dette er enten veldig effektivt eller fullstendig bløff! Jeg er bekymret for at disse selgerne ikke nødvendigvis har - pun intended - sitt på det tørre...!

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspill, og beklager at det har blitt stående ubesvart. Det er fordi vi desverre ikke har noen fagansvarlig for dette området nå som kan oppdatere artikkelen eller svare på innspillet ditt. Vi håper vi får en fagansvarlig på plass etterhvert! Mvh. Mari Paus

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg